Aydınlatma Ve Bitkiler

Birçok iyi tanınan besleyici tankınızın çok iyi bitkilendirilmesi gerektiğini söyler ama diğerleri bu teoriye katılmaz. Discus doğal, ortamı ölü ağaç kökleri ve kum tabandan oluştuğu için hiç bir şeye ihtiyaç duymaz. Birçok besleyici tankında temizlemeyi ve su değiştirmeyi kolaylaştıracağından hiçbir şey bulundurmaz. Bu metod suyu balık içinde temiz tutar. Kimileri balığın rahatsız olmaması için tabanının bir şeyle kaplı olması gerektiğini söylerler, bu görüşe bende katılıyorum çünkü bendeki yeni balıklar tabandan yem yerken zemindeki akislerini görüp rahatsız oldular.

Bazı besleyiciler akvaryum için satılan silikonlarla tabana kum yapıştırırlar. Bu çok ince ve kolayca temizlenebilen bir bariyer sağlar. Bana iyi fikir gibi geldi ama denemedim. Şov tankım haricindekilerin tabanını kaplamadım ama çabucak buna alıştılar. Eğer birden fazla tank kullanacaksanız, şov tankını dekore etmek isteyebilirsiniz. Çıplak tanktaki gibi dipte hiçbir artık madde görmeyecek şekilde düzenli olarak vakum yapmaya dikkat etmelisiniz.

Onlara gerçek veya plastik bitkilerle gölgelenmiş alanlar verirseniz saklanmaya ihtiyaç duyduklarında buraları kullanacaklardır. Tankın kenarlarına yüksek bitkiler diker ve ışığı bir miktar folyoyla kenardan bloke edebilirseniz bu kolaylıkla sağlanabilir. Discuslar çoğunlukla zamanlarının büyük bölümünü tankın aydınlık olan merkezinde yüzerek geçirirler.

             Aydınlatmada dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta birçok spektrumda ışık veren akvaryum lambalarının bulunduğudur. Normal olarak getirdiğiniz bir çok discus utangaç davranabilir. İlk gün ışığı kapalı tutmalısınız. Işığı açtığınızda saklanırlarsa onları daha çok ışığa alıştırmaya çalışın çünkü ışık spektrumunuz onların alıştığından farklı olabilir.

Discusların doğal ortamların da bir çok ölü ağaç kökü vardır. Onların altında ve yakınında saklanmayı severler. Bazıları discuscular bu ağaç köklerinin doğal olan birkaç madde salgıladığını söylerler. Akvaryumunuzdaki kökleri sık olarak fırçayla temizlemelisiniz. Sudaki bakteri ve yiyecekleri emmeye meyillidirler ve bir süre sonra üstlerinde ilginç şeyler yetişebilir. Bunlar gri pamuk gibi görünür ve bazı tip ağaçlarda gelişir. Discus bu pamuğumsu oluşumları yemek ister ve bu onun için iyi olmaz.

Canlı bitkiler güzel fikirdir ama bir kısmı discus tankındaki ısıya dayanabilir. Bitkiler amonyumun işlenmesine yardımcı olurlar ve suya oksijen verirler. Bazıları bitkilendirilmiş tankta discusların daha az hasta olduğunu söyler. Satıcılardan ısıya dayanacak bitkileri kontrol edin. Birçok balık bakıcısı bitkilere bakmayı balıklar kadar severler. Çoğunuz tankta balıktan çok bitkilerle uğraşabilirsiniz. Bu nedenle CO2 sistemlerini kullanmayı da öğrenin.

Ben discus akvaryumlarımda yüzey bitkilerini tercih ediyorum. Düşük pH (6.3-6.5) ve sıcaklığa rağmen iyi büyüyorlar. Bakteri ve yiyecekler üzerlerinde birikeceğinden, plastik bitkiler tanktan düzenli olarak çıkarılmalıdır. Üstlerinde biriken pislik amonyum seviyesini arttıracaktır. Onları da filtre, çakıl ve cam gibi temizleyin.

PH ve Sertlik

             Discuslar için pH ın 5 ten 8’e kadar değişebildiği hakkında yorumlar gördüm. Doğacılar pH ın düşük olması gerektiğini çünkü amazonda bu durumda olduklarını savunurlar. Fakat birçoğumuz şehir suyunda yetiştirilmiş balıklar almaktayız.

En önemli şey pH seviyesini aynı tutmaktır. Üretim haricinde 6.5 tan 7.2 ye kabul edilebilir görülmektedir. Nötr de tutmanın avantajı su değişikliklerinde ayar yapmak için daha az zaman harcamak ve balığı daha az streslendirmektir.

pH seviyesine karar verirken iki önemli faktör daha vardır. Düşük, asidik pH (6.5 un altı) bakterilere mani olur ve yüksek nitrat- amonyum seviyelerini daha zararsız yapar. Diğer taraftan bu kadar düşük seviyeler biyolojik filtrenizin çalışmasını durdurmaya yakındır. Çok düşük, asidik pH seviyelerinde tutarsanız, su değiştirmelerine bel bağlamaktasınız demektir. Diğer taraftan bakarsak, pH ı 6.5 tan 7.5 a arttırırsak amonyum seviyesi balık için 10 kat toksin olacaktır. Ama biyolojik filtre en yüksek verimde çalışıyor olacaktır. Denemek için hoş seçimler değil mi? bu faktörleri düşünerek birçok besleyici pH ı 6.5 ile 7.2 arasında tutarlar.

pH konusundaki kararınız şu faktörlere göre olmalıdır

1.      Çeşme suyunun durumu. Ne kadar ayar gerektiriyor?

2.      Tank sayısı ve tutulacak su miktarı

3.      Ayar metodu. RO, DI a ihtiyacınız var mı? Kaç para harcayacaksınız? Hangi kimyasalları bulabilirsiniz?

4.      Suyu ayarlamak için ayrı bir tank mı kullanacaksınız veya suyu direkt mi dökeceksiniz? Eğer ayrı bir tank kullanacaksınız suyun hazır olması için gereken süre ne?

5.      Bu işlemleri yapmak için ne kadar zaman harcayacaksınız? Tecrübelerinize dayanarak ne kadar hassas olacaksınız? Yani balığınız ne kadar sağlıklı ve ne kadar hızlı büyüyor?

pH ayarlarken çok radikal ayarlar yapmayın. Tankı kurduktan sonra su değiştirmelerle ufak ayarlar yapacaksınız. Eğer bütün tankın pH ını değiştirmek isterseniz günde (örneğin 24 saatte 7.2 den 7 ye değiştirin.)

             pH seviyesini düşürmek için bir çok ürün bulunmaktadır. RO/DI kullanımı bu yöntemler içinde en uygunudur. Turba ile filtreleyerek pH ı fosfatsız düşürebilirsiniz. pH ı kimyasallar kullanmadan düşürmek en iyisidir ama kullanmak onları öldürmez. Canlı bitki bulunup bulunmamasına güre fosfat içeren ürünleri kullanmak alg büyümesini arttırabilir. Bu üründeki fosfat miktarına bağlıdır.

Digital/Electronic pH metre

Eğer discus beslemekte ciddi iseniz veya bir çok tankınız varsa dijital pH metre almak isteyebilirsiniz. Bende bir tana var ve pH ayarlamaları sırasında ne kadar radikalce değiştiğini gördüm. Bu bende discuslarda görülen problemlerin bir çoğunun besleyicilerin hatası olan hızlı pH değişimleri sonucunda olduğu fikrini güçlendirdi. pH metre ile bir tutam kimyasalın suyun sertliğini ne kadar fazla değiştirdiğini göreceksiniz. Suyu ister balık tankında ister ayrı tankta ayarlayın bu bir discus besleyici için iyi bir yatırım olacaktır. Hassas olmayan test şeritleri ve kimyasallar kullanmanın uzun vadedeki fiyatını düşünün.

pH düşme seviyesi

pH ı 6.5 seviyesinde tutarsanız, discus suyunda bulunan balıklar ve diğer maddelerden dolayı pH ın düşmesine dikkat edin. 6.2 nin altına düşerse bütün bakteriler nitro bakterilerde dahil ölmeye başlayacaktır. Isıtıcı, cam, plastik bitki gibi bakterili her şeyin beyazladığını göreceksiniz. Bunu görürseniz pH ınız düşmüş demektir ve onu yavaşça 6.2 nin üzerine yükseltmeniz gerekmektedir.

Su sertliği

Ülkemizin bazı kesimlerinde problem olabilir. Bir çok discuscu orta sertlikte suyun discus beslemek için kabul edilebilir olduğunu söyler. Karbonat sertliği 100-180 ppm discus için iyidir. 30-50 gibi düşük değerlerle, 200 ve üstü değerler bazıları tarafından kabul edilir. Yüksek seviyeler büyüyen gençler için iyidir düşük seviyeler ise yetişkin üremesi ve bakımı için iyidir. Yinede discus bakarken size ve balığınıza uyanı kullanın. Üretmeyi düşünüyorsanız birçok kişi suyu 100 seviyesinin altına yumuşatmanızı söyleyecektir. Yetişkin discuslarımın bazıları tankın suyunu 150 den 75 e yumuşatan RO suyu kullanmaya başladığım iki hafta içinde yumurtladı.

Besleme

             Bir çok besleyici discusların günde 2 veya 3 kere beslenmesi gerektiği konusunda fikir birliğindedir (küçükleri günde 5 kere besleyin). Discuslarınıza her yemlemede 5 dakikada yiyebilecekleri kadar yem vermelisiniz. Normalde tankın tabanında bir saat dolanarak artıkları temizlerler. Bazı discuslar suyun orta kesiminde yüzen yemleri yemeyi tercih eder kimisi bekler ve çökenleri yer kimisi ise bebekler gibi elinizden yer.

Diyetin ana fikri onları farklı tipte yemle beslemektir. Geçmişte birçok besleyici ana besin olarak dana yüreği karışımını kullanırdı. Yeni yeni bunun diyetin bir kısmı olması gerektiğini ana kısmı olmaması gerektiğini kabul ettiler.

Donmuş karides

Herhangi biri uygundur. Bu tür yemleri genelde çok severler. Fakat bazı discuscular besleyici değerinin olmadığını düşünürler. Bence balığın beslenme dengesini korumak açısından iyidir. Bu tür yemden hariç piyasada discus için satılan granül ve pul yemlerde balıklarınızın diyetine katılmalıdır.

Discus Beslemek İçin Genel İpuçları

 Tankta kaç tane discus bakabileceğiniz öğrenmek için tank arkadaşları bölümüne bakın.

1.      Tank sıcaklığını 86 F civarında tutun. 82-84 F den düşük sıcaklıklarda, parazitik hastalıklara yakalanabilirler. Herhangi bir şekilde balığınız streslenirse veya hastalıktan şüphelenirseniz sıcaklığı ilaç kullanmadan önce ilk adım olarak 88 F çıkarın. Diğer taraftan dış veya bakteriyel bir problemden şüpheleniyorsanız sıcaklığı arttırmayın.

2.      Filtreyi temizlerken çeşme suyu yerine tank suyu kullanın. Klorlu çeşme suyu süngerler ve kartuş duvarlarındaki bakterileri öldürecektir.

3.      Balık kepçeleriniz ve cam temizleme süngerleriniz her akvaryumunuz için ayrı ayrı olmalıdır. Aynı malzemeleri tüm akvaryumlarınızda kullanırsanız, birinde herhangi bir hastalık varsa diğer tanklara yayılabilir. Akvaryumcu sularını da tankınıza dökmemelisiniz. Bazı akvaryumcular bütün tanklarında aynı suyu sirküle ederler. Bu hastalığın bütün tanklara yayılması demektir. Umarım bu tip bir sisteme sahip akvaryumcudan balık almadınız. Ayrıca tankın köşelerine sinmiş renkleri koyulaşmış balıkları almayın.

4.      Almayı düşündüğünüz discus, tankın yakınına veya yanına geldiğinizde camın önüne geliyor ve size tepki veriyorsa bu balığın sağlıklı olma ihtimali daha yüksektir. Discuslar sağlıklı olduklarında çok meraklı ve arkadaşçadırlar.

5.      Devamlı ağır trafik olan çocuk odası veya koridor gibi yerlerde discus tankı bulundurmayın. Titreşime karşı çok hassastırlar ve atlayabilirler tankta oluşan ani gürültüden dolayı streslenebilirler. Uzmanlara göre discuslar yere çok yakın olmayan tankları seviyorlar. Besleyicilerinin yüzünü görmeyi seviyorlar ve akvaryumlarının üstündeki herhangi bir hareketten hoşlanmıyorlar.

İklimlendirme Ve Karantina

FONT size=2Yeni balık aldığınızda diğer discuslarınızın tankına atmadan önce en az 3-4 hafta karantinada tutun. Bunu discusunuzla beraber bulunduracağınız her balığa yapın. Karantina periyodu size diğer balıklara hastalık bulaştırılmadan tedavi ve ...

Filtrasyon Süreci

FONT size=2Akvaryum suyunu temiz ve dengeli tutmak için, sudan sadece atık maddeleri almakla kalmayıp doğada görülen biyolojik filtreleme sürecini de yansıtan etkili bir filtreleme sistemine ihtiyaç vardır.BRBu yüzden filtrasyon konusu kuracağımı...

Diskus yumurtasını başlatmak için bazı bilinen yada az bilinen yollar

FONT size=2Bu yazı discusları yumurtlatmayı başlatmak için bildiğim metotları özetlemektedir. Bazı yöntemler çok iyi bilinmekte ve onlarca yıldır kullanılmaktadır. Umarım bu yöntemler sizlerin discuslarına da yararlı olacaktır. /FONT P =Mso...

Satın Almadan Önce

P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifyBUSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: red; FONT-FAMILY: VerdanaTankı hazırlamak: /SPAN/U/B/P P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifySPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FON...

Aydınlatma Ve Bitkiler

FONT size=2Birçok iyi tanınan besleyici tankınızın çok iyi bitkilendirilmesi gerektiğini söyler ama diğerleri bu teoriye katılmaz. Discus doğal, ortamı ölü ağaç kökleri ve kum tabandan oluştuğu için hiç bir şeye ihtiyaç duymaz. Birçok besleyici tan...