Diskus yumurtasını başlatmak için bazı bilinen yada az bilinen yollar

Bu yazı discusları yumurtlatmayı başlatmak için bildiğim metotları özetlemektedir. Bazı yöntemler çok iyi bilinmekte ve onlarca yıldır kullanılmaktadır. Umarım bu yöntemler sizlerin discuslarına da yararlı olacaktır.

 Birçok akvaryum sahibi balıklarının üremesini istemektedir ve discus sahipleride bunu ister. Discus beslemek çok zor değildir, ancak üremesini sağlamak zordur.

             Balıklar eş tutma büyüklüğüne ulaştığında, kurlaşmalar başlar. Mükemmel ortamda çok güzel balıklarınız vardır. Eklenen su önceden ısıtılmış ve sıcaklığı, pH, KH, ve GH’I üreme tankıyla aynıdır. Çok çeşitli yemler verirsiniz ve balığınız iştahla yer ama yumurtlama olmaz. Genel tavsiye sıcaklığı biraz düşürmektir. Bu en iyi, büyük miktarda su değişikliğiyle yapılır, %50 ve fazlası anormal değildir. Akvaryum suyunu birkaç derece düşük sıcaklıktaki suyla değiştirin. Eğer tankınız 28C ise bu sıcaklığı 26 C ye düşürün etkisini görmek için deneyebilirsiniz. Bunun neden yapıldığını çoğumuz biliriz. Vahşi ortamda sıcaklık düşmesi yağmur suyunun akmasıyla sonuçlanır. Bu su, yavrular ve çiftler için daha fazla oksijen ve yiyecek getirir. Bu olay da yetişkin balıkların üremesini olumlu yönde etkiler.

Siyah su maddeleri eklemek sadece yumurtlamayı tetiklemek açısından değil, discusların en iyi renklerini almaları açısından da iyi fikirdir. Su siyahlandırıcılar satın alınabileceği gibi evde de yapılabilirler. Pet mağazasından bir miktar turba alın. İçinde ilaç olmadığına emin olun. Su koyu kahverengiye veya siyaha dönünceye kadar turbayı ½ galon suda bir saat civarında kaynatın. Turbayı süzün ve suyu şişede depolayın. Ne kadar kullanacağınızı deneyin. Eğer bunlardan hiçbiri işe yaramazsa diğer metot pH ı yavaşça değiştirmektir.

Bazen de üreyen bir çift tanktaki diğer çiftinde yumurtlamasını sağlayabilir. Bunu denemek için çiftlerin ayrı akvaryumlara alıp birbirlerini görmelerini sağlamalısınız.

Eğer bu yardımcı olmazsa birçok şeyin kombinasyonunu düşünebilirsiniz. Birkaç gün boyunca değiştirebildiğiniz kadar su değiştirin ve yukarda anlatıldığı gibi soğuk su ekleyerek büyük bir su değişikliği yapın. Bir miktar su siyahlandırıcı ve yumurtadan yeni çıkmış artemia atın. Su siyahlandırıcı pH ı biraz düşürecektir. Bu da kötü değildir.

          

 

Akvaryumların kralı

Gösterişli renkleri, çapı 15-20 santime ulaşan disk şeklindeki gövdeleriyle, akvaryum meraklılarının rüyalarını süsleyen Diskuslar'ın dünyasında bir gezintiye çıkacağız. Bu bilgi dolu geziyi, akvaryumseverler için İnternet üzerindeki www.bilyap.com adresinden geniş bir bilgi yelpazesi oluşturan Bilyap Aquaristic düzenledi.

‘Akvaryumların kralı’ olarak bilinen Diskuslar'ın vücutlarında, gözle kuyruk arasındaki 9 koyu renkli dikey çizginin yanında mavi, kırmızı veya yeşil olabilen dalgalı desenleri vardır. Seçici üretim yöntemleriyle çeşitli bilim ve renklerde ırklar türetilmiştir.

Erkek ve dişi arasında belirgin bir görünüş farkı yoktur. En kolayı, üreme dönemlerinde ortaya çıkan üreme tüplerini gözlemektir. Erkeğin sperm tüpü ince ve sivri uçlu, dişinin yumurtlama tüpü ise kalın ve yuvarlak uçludur. Erkeklerin kafalarındaki ve yüzgeçlerindeki mavi desenlerin, dişilere göre daha belirgin olduğu söylenir.

AMAZON'UN GÜZELLERİ

Güney Amerika'daki Amazon nehir sisteminin daha çok asitli kahverengi suları Rio Trombetas'la Rio Negro arasında kalan bölgede, çoğunlukla erimiş, minerallerce fakir ve asitli tipik kahverengi su ortamlarında yaşarlar. Bu ortamlarda, pH 5,0-6,5 arası, toplam sertlik GH ve bikarbonat sertliği KH ise her zaman için 1 derecenin altındadır. Daha çok akıntının az olduğu, aralarında saklanabilecekleri kütük, dal ve köklerin bol bulunduğu nehir kollarını tercih ederler. Teritoryal oldukları üreme zamanları dışında, çiftler halinde değil, nüfusu 50 bireye varabilen gruplar halinde dolaşırlar.

Diskus bakımı, bilgi ve tecrübe gerektirir. Geniş ve çok iyi filtre edilen akvaryumlar önerilir. Akvaryumların en az 200 litre hacminde ve 50 santim yüksekliğinde olması gerekir. Yetişkin bir Diskus başına, yaklaşık 60 litre su hacmi düşünülmelidir. Yani 6 bireylik küçük bir grup için, en az 360 litrelik bir akvaryum gerekir. Balıkların kendilerini daha güvende hissetmeleri için, akvaryumun arkası ve en az bir yanı, ışık geçirmeyecek biçimde boyanmalı veya kaplanmalıdır.

YUMUŞAK SULAR

Akvaryum suyu yumuşak veya orta sertlikte olabilir. PH'ın ise nötr yani 7,0'ı geçmemesi önerilir. Diskus balıklarının akvaryumlarında, nitrit ve nitrat konsantrasyonlarının olabildiğince düşük tutulması, son derece önemlidir. Bu yüzden, etkin bir biyolojik filtrasyon ve en az haftalık yüzde 10-15 oranlarında, düzenli su değişimleri şarttır. İdeal akvaryum sıcaklığı, 28-30 santigrat derece arasıdır. Sıcaklık 27 santigrat derece'nin altına kesinlikle düşmemelidir.

Son derece sakin balıklar olan Diskuslar, Rasbora, Kardinal Tetra, Corydoraslar ve Ramirezi, Kakadu veya Agassizi gibi barışçı cüce liklitler'le birlikte yaşayabilirler. Melek balıklarıyla bir arada tutulmaları sakıncalıdır; Melek balıkları, kendilerinin bağışıklı oldukları parazitleri, derileri son derece hassas olan Diskuslar'a bulaştırabilirler.

Diskuslar, bitkilere zarar vermezler. Akvaryumlarına, Diskus'un gerektirdiği, yüksek sıcaklıklarda yaşayabilecek hertürlü bitki dikilebilir. Echinodorus ve Anubias türleri gibi.

MÖNÜYÜ ZENGİN TUTUN

Sağlıklı gelişme için, çok yönlü beslenme şarttır. Diskuslar için hazırlanmış özel kuru yemlerin yanında, mutlaka canlı yemler de verilmelidir. En sağlıklı canlı yem, yavru ve yetişkin tatlı su karidesleridir. Evde üretilmiş beyaz kurtlar da verilebilir. Tubifex kurtları, kesinlikle verilmemelidir; çoğunlukla kirli ortamlardan elde edildikleri için, hastalık taşıma riskleri yüksektir. Kıyılmış solucan, karides, midye, yengeç ve morina balığı eti de verilebilir. Bazı Disk balığı yetiştiricileri, ince kıyılmış sığır kalbi veya ciğerine birkaç malzeme daha ekleyerek ve vitamin katkısı yaparak, balıklarına verirler.

Diskus sütü

Çift yumurtlama zeminini seçip, ağızları ve karınlarıyla sürtünerek temizledikten sonra dişi, dik yüzeyde aşağıdan yukarı doğru yumurtalarını sıralamaya başlar. Bir sıra bittikten sonra, erkek de yumurtaların üstünden geçerek, spermlerini bırakır. Yumurtlama devresinde filtreyi durdurarak, su akıntısını engellemek, yumurtaların döllenme şansını yükseltecektir. Bir-iki saat süren yumurtlama işleminin sonunda, dişinin büyüklüğüne bağlı olarak, 150 ile 500 arasında değişen sayılarda yumurta burakılmış olur.

Yumurtlama bittikten sonra, çiftler sırayla yumurtalarının başına geçerek, onları yüzgeçleriyle havalandırırlar. Ortalama 60 saat sonra yumurtalar açılır. Henüz serbest yüzemeyen yavrular, birbirlerine yapışık öbekler halinde dururlar. Ebeveynleri, bu öbeklerin yerlerini ara sıra değiştirirler. Yavrular, yumurtadan çıktıktan 50-60 saat sonra da serbest yüzmeye başlarlar. Bu devrede, anne babalarının deri mukozasıyla beslenmeye başlarlar. Yavruların, bir ebeveynin derisini bitirdikten sonra toplu olarak ötekine geçmelerini izlemek, son derece ilginçtir. Serbest yüzmeye başladıktan sonraki ilk haftada bu, 'Diskus sütü' yavrular için ideal besindir. 'Diskus sütü', derinin üreme hormonlarınca büyümesi hızlanan epidermis dokusunun yanında, deride yerleşmiş bakterileri de içerir. Yavrularını besleyen Diskuslar'ı, kesinlikle ürkütmemek gerekir. Strese kapılan Diskuslar, hormon dengeleri bozulursa, Diskus sütü üretemezler.

Serbest yüzmeye başladıktan 4-5 gün sonra, yavrular yumurtadan yeni çıkmış tatlı su karidesi larvalarıyla beslenebilirler. Bir süre sonra süzgeçten geçirilmiş ince su piresi de verilebilir ama artemiaya daha bir süre devam edilmelidir. Küçük Diskuslar, 3-4 hafta sonra yaklaşık 2,5 santim büyüklüğe ulaşırlar ve artık anne babalarından ayrılıp bir yetiştirme akvaryumuna alınabilirler. Yavruların sağlıklı gelişebilmeleri için, günde en az 4 kez çok yönlü yemleme ve düzenli su değişimleriyle, akvaryumlarının sürekli temiz tutulması şarttır. Yetiştirme akvaryumunun suyunun, çok yumuşak ve asitik olması şart değildir. Önemli olan, temiz ve nitrit-nitrat gibi zehirli azot bileşiklerinden arınmış olmasıdır.

 

Ömür boyu aşk

Diskuslar rastgele çifleşmezler; kendi eşlerini kendileri seçerler. Çiftlerin kendiliğinden oluşabilmesi için en uygun yöntem, genç Diskuslar'ı en az 8'lik bir grup halinde, 400 litrelik büyük bir akvaryumda beslemektir. Zamanla oluşan

çiftlerin sürekli beraber dolaştıkları, yanlarına yaklaşan diğer balıkları kovdukları görülür. Yumurtlamak üzere ağızları ve karınlarıyla sürtünerek bir echinodorus yaprağını veya herhangi bir dik yüzeyi temizlemeye başlarlar. Bu arada, kafalarıyla titreme hareketleri yaparlar. Çiftin renginde bir koyulaşma göze çarpar. Kuyruk tarafındaki son dört dikine çizgi, açıkça görülür hale gelir.

Üretim için örnek olarak, 60x50x50 santim ölçülerinde bir akvaryum uygundur. Filtre olarak, hava motoruna bağlı genişçe bir sünger filtre uygundur. Zamanla sünger filtrenin yüzeyinde oluşan rotiferler, yavru Diskuslar'ın beslenmelerine katkıda bulunurlar. Üretim akvaryumunun suyu, son derece yumuşak ve asitik (pH 5,0 - 5,5) olmalıdır. Bu niteliklerdeki suyu hazırlayabilmek için, bir ozmoz aleti (saf su elde etmek için) ve turba filtre malzemesi kullanılabilir. En uygun sıcaklık, 29-31 santigrat derece arasıdır. Çok temiz tutulması gereken üretim akvaryumlarının tabanına kum konulmaz. Yumurtlama zemini olarak,

genellikle Diskuslar için özel yapılmış, yaklaşık 25 cm uzunluğunda, konik saksılar, akvaryum tabanına dikine yerleştirilip, silikonla tutturulur.

 

 

TEKNİK BİLGİLER

Akvaryum endüstrisi akvaryumda kullanılabilecek bir çok yenilikler sunar.Basit bir donanım için dahi binlerce $ harcanması gerekebilir.Akvaryum donanımında belli yöntemler kullanmak zorunda değiliz.Önemli olan ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli malzemeyi kullanmaktır.

Herşeyden önce suyun niteliği önemlidir.Suyun dizalasyonu nitratın giderilmesi vs.Çiftler için özel akvaryumlar gereklidir.Akvaryumun büyüklüğü ile birlikte uğraşma ve yer problemi de büyür.Örneğin Jack Watty discusunu 1 lt.suyla dolu bir akvaryumda besliyor.Genellikle akvaryumun ebatları 50cm.*50cm.*50cm'dir.Bu her çift için maximum 125lt. su demektir.Bu ebatlarda bir tank normal sayılabilir.Daha büyük akvaryumların bakımı zordur.Ayrıca büyük akvaryumlarda discus yavrularını beslemek de zordur.Verilen naupaların suda çabucak dağılması atıkların suyu kirletmesine neden olur.Ayrıca büyük akvaryumların bakımı çok emek ister.

Discusların yumurtlamak için belli bölgeler seçerler.Bu bölgeyi sınırlamak kolay olmalıdır.Discus akvaryumları yerden 80-100cm. yüksek bir yere yerleştirilmelidir.Akvaryumların kolayca kaldırılıp konulabilmesi için aralarında aralık bırakılmalıdır.Discus balıklarının yumurtlarken sakinliğe ihtiyaçları vardır.Bu nedenle balığın yandaki akvaryumdan görülmesi gerekir.Eğer akvaryumlar birbirlerini görmeyecek şekilde düzenlenmezseler , balıklar birbirlerine saldırmaya çalışacaklardır.Ve çiftleşmek üzere olan erkekler bunu durduracaklardır.

Bazı discus türleri yeni yumurtalarını yerler.bunun için akvaryumlar arasından birbirlerini görmelerini engelleyen paravan kaldırılmalı.Diğer discusun yumurtalarını gömdüğünü fark eden discus onları korkumaa geçerek yemekden vazgeçecektir.

Yine bir discu çifti yumurtladıktan sonra kavga edebilir.Bunun nedeni her ikisininde yuvayı korumak istemesidir.Bu yüzden çift bir süre birbirlerinden ayrılarak yalnızca birinin yuvaya bakmasına izin verirlir.Yine iki akvaryum arasındaki engel kaldırıldığında komşu akvaryumla uğraşan çiftlerin birbirleriyle kavga etmeye akitleri olmayacaktır.

Eğer her iki akvaryumun ayrı bir filtresi varsa hastalık yayılma olasılığı da o derece de azalır.Eğer akvaryumdaki donanım diğer akvaryumdakilerle bağlantılı ise su değişimi yapılırken roblem büyüktür.Plastik foam cartrij filtresi örneğin;Tetra brilliant filter, bu tip tanklar için idealdir.Yavrular ya da lavralar bunun içine kaçarlar.mamafi küçük discus biraz büyüyüpbirkaç cm'e ulaştığındaplastik ve akvaryum duvarı arasında bir boşluk bırakılır.aksi halde sıkışıp kalırlar.Bu basit filtrelerle su değişimi karşılanır.Ayrıca çok iyi bir kava filtreye ihtiyaç ardır.

Discus bakımı için bir çok filtre metodu kullanılabilir.Büyük dış filtreler kullanılabilir.Bazı besleyiciler ise akvaryumları büyük bir dış filtreye bağlarlar, bu tip filtrelerde rotasyon pompaları doğrudan filtredeki temiz su odalarına bağlıdır.Su buradan yuvarlak dağıtım borusuna pompalanır.Her bir akvaryuma su özel valfle sağlanır.Kirli su filtreye, akvaryumdan uzun bir boruyla ve basınçla gelir.Büyük yetiştirme akvaryumları ya da pek çok ürünün bulunduğu akvaryumlard hızlı iç filtreler kullanılabilir.Burada da dış filtrelerin kullanılması çok daha iyi olur.Hızla dönen pompalar emiz su odasından gelen suyu temizleyip direkt olarak akvaryuma verilir.Akvaryumdaki pis su, br boruyla filtreye gelir.Küçük dış filtre odasında sırayla filtre tıkacı akvaryum cakılı, nitrat anyon için resinli iki tabaka plastik köpük bulunur.

Bu filtre odaları aylarca kullanılabilir.Exchange resinler rejenerasyondan sonra tekrar kullanılabilirler.Tıkaç ve çakıl hemen temizlenmelidir.Plastik köpük tıkaçlar filtre için kullanılır ve her hafta yıkanırlar.Böyle bir filtrenin minimum ebadı, akvaryum hacminin %10 'u kadar olmalıdır.

Çok yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph değeri sürekli kontrol edilmelidir.Yumuşak suyun değeri 7,5ve 8,0'a kadar yükselebilir.Yumuşak su ve çok sıcak su, suyun niteliğini olumsuz olarak etkiler.Bunların kontrol altında tutulması şartdır.Bu da iki yolla yapılabilir.Ozon ve ultraviyole radyasyonuyla.Ultraviyole tüpleri direkt olarak filtre sistemine bağlanabilir.Sürekli çalışan bu tüplerin süresi 7500 saatir.Bu da tüplerin en geç 300günde bir değiştirilmesini gerektirir.UV ışığınıngörevi suyun pisliğini, yaydığı ışınlarla yok etmektir.Ozonun da mikrop öldürücü etkisi vardır.Ozonizasyon sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaz.Ayrıca ozonun discus mucusuüzerinde olumsuz etkileri vardır.Ozon, yavrular için mucus salgılanmaya başlanılana değin verilmelidir.Bu da yuurtaların bırakılmasıyla, ikinci günden itibaren ozonun kesilmesi demektir.

Su değişimi çok önemlidir.Discus tanklarının diplerinde kum varsa bunlar düzenli bir şekilde temizlenmelidir.Discuslar büyük balılar olduklarından, çok miktarda dışkı verirler.Bu nedenle discus akvaryumundan hergün bu pislikler bir kova su alınarak temizlenmelidir.İlk önce pislik alınır, sonra temiz su konulur.Suya Tetra Aqua Safe konulara suyun toksitlerden arınması sağlanır ve Tetra Black Water Extract eklenerek, Amazon nehrinin ortamı sağlanır.

Isıtıcı ve termo-metre de çok önemlidir.Ayrıca discus akvaryumu iyi aydınlatılmalıdır.Florasan lambaları Mercury Vapour lambaları ve metal halinde lambalar kullanılabilir.Bitki olmayacağından, ışığın kuvvetli olması gerekir.Her iki akvaryumun üzerinde bir adet florasan olmalıdır.Renk gölgeleri akvaryum zevkine bağlı olarak sağlanır.Doğal ışık ve grolux tüpleri kullanılmalıdır.EO tüpleri suyun 20-30 cm. yüksekliğnde olmalıdır.

ÜREME İÇİN HAZIRLIK

Başarılı bir discus üretimi için ilk önce iyi bir çift discus gerekir.Zamanı olan bir discus besleyicisi ilk çifti yetiştirmiş olduğu yavrulardan seçebilir ya da üretilmek üzere dışardan discus alabilir.

Çiftlerin birleşebilmesindeki en önemli konu cinsiyet belirlenmesidir.Çiftlerin dişi mi erkek miolduğunu dışardan tahmin etmek çok zordur.Ancak zamanla üretici bu yeteneği kazanabilir.Cinsiyet tayini için hangi karakteristikleri kullanabilirsiniz?

Herseyden önce balığın genel görünümü. Aynı yaşta olan bir çiftten iri olanı erkektir.Özellikle önden bakıldığında erkeklerin daha geniş ve çıkık güçlü yuvarlak başları vardır.erkeklerin sırt yüzgeçleri daha sivri ve yukarı kavislidir. Dişilerin sırt yüzgeçleri ise daha yuvarlaktır. Erkek discusun kuyruk yüzgeçi daha geniştir.

Erkeğin kanatları daha uzun ve geniştir. Güçlü kafatası ve kalın dudakları, boyun altının daha belirgin olması yine erkeklere ait özelliklerdendir.Ancak iri dişiler de bu özelliklere sahiptirler.

Doğada sürü halindeyken liderleri hem dişi hem de erkek olabilir.Genelde aynı tankdaki discuslarda erkek öncü durumdadır.Normalde çift birbirlerinin ağızlarını çekmeyecektirler. Erkek dişiyi yavaşça kenara itecektir.Hızla ona yüzecektir.Ve aniden geri dönecektir.Dişinin üzerindeki çizgiler belirginleşecektir.Eğer erkek eşini beslemek için takip ederse bu hareket onların iyi bir çift olduğunu gösterir.Akvaryuma yem atıldığında balıklardan biri kenara saklanırsa, ikiside aynı cins demektir.

En iyi metodlardan biri de çift olarak seçtiğiniz balıları bir kaç günaynı tankda tutmaktır.Böylece cinsiyetleri belirleyebilirsiniz.Eğer kavga ederlerse ayrı tanklara koyarız.Çift oluşturacağımız zaman erkek daha önce tanka konulmuş dişinin yanına konmalıdır.

Konulan erkek tankdaki dişiyle derhal ilişkiye girer.Ancak discus dişi ise saldırır ve günlerce akvaryumun bir köşesinde saklanır.Üremede suyun niteliği çok önemlidir.Su turbalarla zenginleştirilebilir.Bu nedenle akvaryum peat'i ayrı bir yerde suya karıştırılmalıdır.Bir taşla havalandırılmış peat suya asid ekleyecektir.Bir kaç gün sonra bu eski suyun bir kısmı üreme akvaryumuna konulur.Discus pH değerindeki hafif değişime olumlu cevap verir ve suyun yeni bileşimi yumurtlamayı teşvik eder. Bu durum aynen tabiattaki gibidir. Yağmur mevsiminde de sularda aynı değişim görülür.Peat çok ince torbalar veya naylon çoraplarla toplanır.

Diğer bir olasılık ta, havalandırma sistemini bir kaç saat için kapatmak olacaktır.Böylece Peat konteynerin dibine konulabilir.Seramik koniler discus'un yumurtalarını bırakması için ideal yerlerdedir.Discusun yumurtalarını yumuşak yere bırakması gerekir.Koniler bu yüzden ideal yerlerdedir.Çiçek saksıları da kullanılabilinir.Ancak yumurtaların içeriye kaçmaması için dipteki deliğn kapatılmasıgerekir.Üretme tankının sağ tarafı bir kriter olarak kabul edilir.

Discus sessizlik içinde yumurtlamayı sever. bu yüzden üreme tankları yalnızca bakıcısının günde birkaç kez girdiği odada olmalıdır.balık ne kadar çok rahatsız edilirse o derecede utangaç olacaktır.sağlıklı bir discus akvaryumun önünde yüzer. Akvaryumun önünde birisi durduğunda ona ilgiyle bakacak yaklaşacaltır. ve hatta elinden yem yemeyi dahi kabul edecektir. Böylece discus insanlara alışacak beslenme zamanını benimseyecek ve beslenme zamanı geldiğinde yemi almak için size doğru gelecektir. Bu da discus beslemenin diğer bir zevkli yanıdır.Beslenirken birbirleriyle iyi geçinmelidirler. Yiyecek için kavgaederlerse ya da erkek dişinin yemesine engel olursa bu uyumsuz olduklarını kanıtlar.

BAŞARILI BİR ÜRETİM

Bu bir çok akvaryumcunun amacıdır.hakkında az bilgi sahibi olduğumuz discusun ilginç kuluçka devresi oldukça zor bir devredir.Yumurtalarla ilgilenir.Lavraları yumurtadan çıkarır ve onları beslerler.Yavrular yüzmeye başladıklarında hiç birinin kayıp olmamaması için onları dikkatle izlerler.Onları takip eder yuvaya geri getirirler. hatta yavru discuslar yüzmeye başladıktan sonra onlara deri sekrasyonu için dahi yardımcı olurlar.Yavrular kendi kendilerine bakabilir hale gelinceye kadar onlara bakarlar.Ancak tüm bunları görebilmek için ilk önce discusun yumurtlamasından itibaren onu gözlemeniz gerekir.Discus çifti birbirlerini bulduktan kısa bir süre sonra çiftleşmelidirler. Bunu beklemek sabır işidir.

Uygun çiftlerin çiftleşmesi aylar hatta haftalar alabilir.Bir yaşına geldiklerinde üreyebilirler.1'den üç yaşına kadar başarıyla üreyebilirler.Discusların düşük atmosfer basıncı periodlarında üredikleri söylenir.Ancak bu hipotez yalnızca bu konudaki düşüncelerden biridir. Dişi bir discus haftada bir yumurtlayabilir yine bir dişi discus 6ayda bu şekilde yirmi takım yumurta dökebilir.

Tabii normalde dişi önce doğurduklarına bakacak bunlar tanktan alındıktan sonra tekrar yumurtlayacaktır.Bu arada da yumurtlamada yumurta yiyici discuslar görülmüştür.Yumurtlama işlemi esnasında discus birkaç ay dinlenebilir.Bu gibi bir durumda çiftleşme için ideal olan bir çift dahi aniden yumurtlamayı durdurur.Ve sonra aniden yumurtlamaya başlar.Discusun yumurtlamaya başlayacağı önce balığın renk değişiminden anlaşılır. Özellikle vücudunun arka kısmı daha da koyulaşır.Son dört çizgi daha belirgin bir hale gelir yine kuyruk yüzgeci daha belirgin bir hal alır vücut rengi gitgide koyulaşır bunlar yumurtlamanın işaretleridir.

Balık yumurtlama konisinin yanına gelir vücudundan bir titreme geçer.Bu titreme özellikle baş kısmında belirginleşir. Yüzgeçleri titrer ve birbirlerine doğru yaklaşır Baş sallama hareketi görülebilir.

Dişi sürekli olarak koniye doğru yüzer. Yumurtlama başlamak üzere gibidir.Ancak dişi yine hazır değildir. Her ikisi de koniyi tekrar tekrar temizlerler. Bu temizleme hareketi yumurtlamanın çok yakın olduğunun göstergesidir.Dişinin ovipozitörü belirgin bir hal alır.Vücuddan 3-4 mm dışarı çıkar. Erkeğin üreme organı daha kısadır.Dişi tekrar yumurtlama dememesi yapar. Erkek yanında durur. Bu nedenle yumurtlamanın diğer akvaryumlardan görülmemesi gerekir. Yoksa balık yanaşamaz. Bütün gün süren yumurtlama hazırlığından sonra gerçek yumurtlama başlar.

Discus'lar akşamüstü yumurtlamayı tercih ederler.Dişi, yumurtlama konisine doğru yüzer.Sırayla 10-20 arası yumurta bırakır. Bir takım, genelde 200 yumurtadan, daha iyi bir takım, 300 yumurtadan ve en fazla 400-500 yumurtadan oluşurlar.(500'ün üstü çok istinai bir durumdur.) Her yumurtlayıştan sonra dişi,erkeğin yumurtaları dölleyebilmesi için yer bırakır. Bu sırada tankta akınta olmamalıdır, bu nedenle filtreler kapatılmalıdır. Yumurtlama 1 saatcivarında devam eder.

Balıkları izlerken onları rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. Bu sırada çiftlerden hangisinin erkek ve dişi olduğu kolayca tespit edilebilir.Ayrıca balıkların birbirlerine karşı davranışlarını da bu sırada görebiliriz. Eğer discus çifti iyi anlaşıyorlarsa, yavruların yaşam şansları o derece artar.

Yumurtaları bıraktıktan sonra onları sürekli olarak göğüsleriyle kontrol ederler. İyi bir çift belli aralıklarla nöbetleşe beklerler. Çift kavga etmeye başlarsa, durum kritikleşir. Kavgalar artarsa çiftler yumurtaları yiyebilir. Tek bir balık bırakmak da problemi, çözmez ancak bir balık yalnız başına yavrulara bakabilir.

Discusun yumurtadaki balığı yediğini görmek rastlanılan bir olaydır.Bunun için en iyi çözüm, çiftden birini aynı akvaryumdan çıkartmaktır.Bir başka çift balıkta kullanılabilir.Eğer bu başka çift diğerleriyle hemen hemen aynı zamanda yumurtlamış ise kavga eden çiftin yavruları , bu yeni çiftin yanına konulabilir.Yeni bakıcılar genellikle yeni gelen yavruları kabul ederler ve onlara kendi yavruları gibi bakarlar.Yine yumurta yiyen Discusların yavruları da bu şekilde ayrılırlar.Böylece yavru discuslar tabii bir ortamda yetişirler.

Şimdi de biz yine üreme tankımıza dönelim.Yumurtular 60 saatte 30'ta gelişirler.İkinci gün yumurtaların içindeki küçük siyah benekler gözle görülebilir.48 saat sonra da küçük gözler dahi farkedilir.Discus çifti lavraların yumurtadan çıkmasına yardım eder.Küçük lavralar titreyen kuyrukları ile konide asılıdırlar.Başlarındaki yapışkan salgı bunların düşmesini engeller.Bu süre 60 saatden fazla yani yavru kendi başına yüzebilinceye kadar devam eder.Lavra evresinde çiftler bunları sıksık yerleştirirler.Lavraları yumurtaların yapıştığı yerden farklı yerlere koyarlar. Yumurtadan kendi kendilerine yüzebilen discus olmaya geçiş aşamasında geceleri tanklarda bir ışık bırakılmalıdır.Böylece çiftler yavruları akşam üstü bir araya toplayıp gece boyunca da onlara bakabilirler.

Bu süre zarfında çiftler daha az yerler.Ancak düzenli bir şekilde beslenmeye devam etmelidirler.Canlı yiyecekler verilmemelidir.Çünkü discus canlı yem ve lavrayı güçlükle ayırtedebilir.Yavru discusun kendi kendine yüzebilmesi ile birlikte doğruca ebeveyne doğru yüzmesi önemlidir.Eğer böyle yapmazlarsa kaybolurlar.Bu çok sık görülmekde ve nedeni bilinmemektedir.Çiftlerin deri sekrasyonu geliştirmedikleri olasıdır.Böyle bir durumda da yavrular kayıb olurlar.Derhal ebeveyne doğru yüzen onun derisiyle sürekli kontakta kalıp durmaksızın sekrasyon alır. Bu devrede çiftler özel koyu bir renk alırlar.

İlk birkaç gün yavrular çiftlerin sekrasyonlarıyla beslenirler.Doğada sekrasyonsuz yaşamaları imkansızdır.Birçok discus beseleyicisi bunu denemiştir ancak başarılı olamamıştır.

Deri sekrasyonu en azından ilk 4-5 gün yavru Discus için gereklidir.Ancak bundan sonra karides artemia larını alabilirler.İlk günlerde yavrular ebeveynlerden 7cm. kadar ayrılabileceklerdir.Büyüdükçe ebeveynlere bağımlılıkları gitgide azalacaktır.

Kuluçkadayken çiftlerin birbirlerinin rollerini nasıl üstlendiklerini izlemek ilginçtir.Genellikle çiftlerin biri yavrularla yüzerken diğeri yer ya da akvaryumdaki bölgesini bekler.

Yavru discus ebeveyn sekrasyonuyla yaklaşık iki hafta beslenir.Ancak yeterince büyüyen yavru bu evreden sonra ebeveynin mucusuna zarar verir.Bundan sonra yavruyu ayırmak gerekir.Artık artemia nauplia ile beslenirler.Başlangıçta naupliya'yı yavrulara çiftlerin yanında bir cam pipetinin içinde vermek yararlı olur.Sonra küçük discus tankın içinde aramaya başlar.15 Gün sonrada her türlü yiyeceği alabilir.

NİYE TROPİK BALIKLARIN YUMURTALARINDAN YAVRU ÇIKMAZ?

           

Bu discus ve melek balıklarında, üretilmeye çalışıldıklarında her zaman karşılaşılan problemdir. Bu yazıda yumuşak asidik sularda yaşayan Amazon nehri cichlıdlerinin problemleri incelenecektir. Amazondan bahsettiğimizde ana kola bağlı irili ufaklı kollar, dereler, çağlayanlar anlaşılmalıdır. Her biri kendine has su özellikleri ile ayrı habitatlar oluşturabilir. Discus, melekler ve tetraların yumurtladıktan sonra yumurtalardan yavru çıkması için en önemli faktörün yumuşak su olduğunu yıllar sonra öğrendik. Discuslar ve melekler için onları sert sularda sağlıklı besleyebilir ve yumurtlatmayı başarabilirseniz, bu koşullarda çok az yavruya sahibi olursunuz. Bunun ana sebebi olarak sudaki karbonat sertliği gösterilir. Sert suda yumurtanın dış kabuğunu sertleştirği, embriyonun yumuşak sudaki gibi normal büyüyerek onu kırmasını engellediği, yumuşak suda ise kabuğun yumuşak kaldığı söylenir. Aklınıza hemen pH faktörü hakkında sorular gelebilir. Yine iki tane teorimiz vardır. Bazı üreticiler pH ı 6.3 ile 6.8 arasında tutarlar ve 7 nin üstünde besleyenlerden daha az problemli oldukları görünür. Diğer taraftan yumurtalardan yavru çıkmamasında sertliğin tek neden olduğunu düşünmemekteyim. Bazen erkek döllemek için hazır değildir ve aynı zamanda dişi yumurtaları dökmüştür. Su koşulları ne olursa olsun yumurtalardan yavru çıkma şansı yoktur. Bazen sudaki akım o kadar çoktur ki erkeğin spermleri yumurtalara ulaşmadan filtre onları emer, böylece yumurtalar döllenmez. Bunlar, üretim denemelerinde aklınızda bulunmalıdır. Çift üreme alanı seçtiğinde, su akışını yumurtlama bölgesine olabildiğince az yaklaştırın. Basit ayarlamaların ölü yumurtalarla canlı yavruları nasıl ayrıştırdığına şaşıracaksınız. Bir diğer faktör, bazı erkekler kısırdır. Bunun daha çok Golden severumslar da olduğunu duydum. Geçmiş yıllarda yapılan üretimler sonucunda bir kaç tane kısır balığın çıkabileceği görülmüştür. Bazen erkeğin yumurta yayan dişiyle çok iyi anlaşamadığını görürsünüz. Başka dişiye atıldığında iyi bir baba olabilir. Bazı çiftler yumurtlar ve onları döllerler, ama yumurtaların bakımı için kavga edebilirler. Bu birinin veya ikisinin yumurtaları yemesiyle sonuçlanır. Böyle bir problemle karşılaştığımda diğer balığın yumurtalara bakması için birini alırım. Eminim ki yumurtalardan yavru çıkmaması için birçok sebep vardır ama yukarda bahsedilenler normalde olanların %95 ini kapsar.

DİSCUS YAVRULARINI BÜYÜTMEK İÇİN 19 BASİT ADIM

 

Birçok insan discus yavrularını suni yolla büyüten üreticilere hayranlıkla bakar, aslında en ideali onların doğal olarak büyütülmesidir. Ancak bu, çok değerli olan discuslarınız için oldukça riskli bir yöntemdir. Bu nedenle ben sizlere suni yöntemlerle yavru bakımını adım adım vermek istiyorum.

 

Yavruları büyütmek için 2 anahtar vardır. Birincisi Temiz bir su ve ikincisi de değiştirilen suyun aynı sıcaklıkta olmasıdır.

 

1.      Erginlere, 14-16" boyunda, 1.5-2" kalınlığında PVC boruyu yumurtlamaları için verin. pH 6,5 olmalıdır ve proses boyunca kullanılan su yumuşak olmalıdır. (100 ppm civarında ) Bu yumurtaların yapışkanlığına yardımcı olacaktır.

2.      Erkeğin yumurtaları döllediğinden emin olun, aksi halde emeğiniz boşadır.

3.      Yumurtlama bittikten sonra iki saat bekleyin.

4.      1 galonluk cam kavanoz kullanarak, erginlerin (ve yumurtaların) bulunduğu suyla doldurun. PVC yi kavanoza çabuk ve sakince koyun.

5.      Kavanozu küçük 5 galonluk içi 84 F suyla doldurulmuş tanka koyun ( 50W ısıtıcı gerekmektedir.) ayrıca tanka süngerli filtre koyup çalıştırın. Bu kavanozu sıcak tutar ve tankın çevrimlenmesini sağlar

6.      Kavanoza hava taşı koyun. Orta seviyede ayarlayın böylece kavanozda iyi bir akım oluşacaktır (yumurtaları patlatmayın).

7.      Beş damla metilen mavisi (methyl blue) ekleyin. Başka kimseler daha fazlasını önereceklerdir ama ben yavruların bir kısmının kaybedileceğine inanıyorum. Beş damla iyidir ve size yumurtaları daha iyi gözleme olanağı verir.

8.      Yavrular yumurtadan çıkmaya üç gün içinde başlayacaktır (eğer yumurtalar döllenmiş ve doğru su parametreleri/sertlik/ısı/temizlik sağlanmışsa).

9.      İki üç gün içinde serbest yüzmeye başlayacaklardır (çoğunlukla üç). Kabın dibinde debeleneceklerdir iyi ve hazır olduklarında ayrılacaklardır.

10.  Serbest yüzmeye başlar başlamaz  ilk yemlerini verin. onlara deniz filtere besleyicilerini beslemek için kullanılan suni plankton verebilirsiniz.

11.  4 saat sonra kavanozu 5 galonluk tanktan çıkarın ve tanka plastikten yapılmış küçük kabı koyun. Kabın içine de havataşını yerleştirmelisiniz. Yavruları küçük kaba koyarken dikkatli olun onları zedelemeyin. Kabı %75 kavanoz suyu %25 tank suyuyla doldurun. Kabın su yüzeyini kıracak kadar az hava çıkaracak şekilde hava taşını çalıştırın.

12.  Az miktarda yem atın.

13.  4 saat sonra kabın suyunun yüzde ellisini ince hava hortumu kullanarak değiştirin. Bu işlemi yaparken yavruları çekmemeye dikkat edin. Kabın suyunu tank suyuyla değiştirin. (tank suyunun kabın suyuyla aynı sıcaklıkta olduğunu kontrol edin) yine az miktarda yemleyin.

14.  Yukarıdaki metodu kullanarak %90 suyu değiştirin. (Not: 5 galonluk tankın su seviyesi düşmeye başlayacaktır. ASLA 5 galonluk tankın suyunu kabın içindeki su değişmeden doldurmayın. Kabın suyunu değiştirmeden önce tankın suyunu doldurursanız sıcaklık aynı olmayacağından kabı doldurduğunuzda bebekler şoka girebilirler. Yeniden kendilerini toparlayamazlar.

15.  Her 4-6 saatte bir %90 su değişimi yapın. (en çok 8 saatte bir yapın böylece uyuyabilirsiniz, tavsiye etmemekle beraber başka şansınız yoksa 10 saatte birde yapabilirsiniz.)

16.  Serbest yüzmenin ikinci günü çok az miktarda yeni yumurtadan çıkmış artemiayı her beslemede verin. Sıvı yemle (plankton) kullanmayı durdurmayın. 15 nolu maddeyi uygulamaya devam edin. Sıvı yem yiyenler gri karınlı, artemia yiyenler pembe karınlı olacaktır.

17.  Artemiaya ve sıvı yemle beslemeye devam edin. Bütün yavruların karınları pembe olmalıdır.

18.  Karınları pembe olunca sıvı yem kullanmayı kesin ve artemiya ile beslemeye devam edin. 15 no lu adımı uygulamaya devam edin.

19.  Bir hafta sonra bebek melek balığı büyüklüğünde yavrularınız olacaktır. Onları 5 galonluk tanka koyun ve orda besleyin. Tankı temiz tutun sıcaklık değişimlerine bakın. Günde bir kere su değişimi yapmaya devam edin.

 

YAVRULARIN BÜYÜTÜLMESİ

 

Discus beslemek ve büyütmek farklı olaylardır. Yavru discus'u büyütmek oldukça zahmetli bir iştir. Büyütülen yavru 6-8 haftalık olduktan sonra satılmaktadır. Ayrıca discus yetişkin bir hale yani 9-12 aylık bir hale gelinceye kadar bakılır.Küçük discus'lar genellikle 8 haftalık olduklarında satılırlar. Bu kısa devrede çok iyi bakmak gerekir.

Düzenli bir şekilde suyun kısmen değiştirlmesi önemlidir. Akvaryumdaki nitrat artışını engellemek ve dengede tutmak ta gerekir. Bunun için de bir nitrat filtresi gereklidir. Nitratın fazla olduğu bir tankta discus gelişemez.Bu balıkların gündebir kaç kez beslenmesi gerekir. Yavruların metabolizma ihtiyaçları fazladır.Suyun çok temiz olması ve artıklardan arıtılmasıda da önemlidir.Her gün yapılan su değişimiyle, bu sağlanabilir. Balıklar daha sert, örneğin; mineral bakımından daha zengin sularda, daha, iyi büyürler. 10 Derecenin üzerindeki genel sertlik derecesi yeterli olacaktır. Sert sularda ph derecesi sabit kalır.Böylece ph'ın artışı ve azalışını kontrol altında tutmak mümkünolacaktır.Suyun niteliğinin iyiolması daima göz önünde tutulmalıdır.İyi ve uygun birşekilde bakılan yavru çabuk büyüyecektir.

Solungaçlarının zarar görmesi,yavru discus için ciddi bir problemdir.Bu durumun nedeni hala anlaşılamamıştır. İki teori bulunmaktadır.Birincisi, küçük bir akvaryum ve pis suyun, balığın yeterli oksijeni alamamasına neden olduğu düşüncesidir.Balık akvaryumda hızla solumakda bu da solungaçlara zarar vermektedir.Solungaçların iltihaplanması bunun belirtisidir.

İkinci teori,ise yavru balığın gereken vitamin ve minerallleri alamamasıdır.Bu da olabilir.Çünkü yavru balıklar üç haftalık olduklarında deri sekrasyonu dışında yalnızca artemia yerler. Bu durumda artemia kültürüne vitamin katılmalıdır.Her bir kültür şişesine 20 saat sonra (artemia çoğaltılırken) vitamin konmalıdır.(Bir damla multivitamin solusyonu katılır.) Az miktarda mineral koymakta yeterli olacaktır.

İklimlendirme Ve Karantina

FONT size=2Yeni balık aldığınızda diğer discuslarınızın tankına atmadan önce en az 3-4 hafta karantinada tutun. Bunu discusunuzla beraber bulunduracağınız her balığa yapın. Karantina periyodu size diğer balıklara hastalık bulaştırılmadan tedavi ve ...

Filtrasyon Süreci

FONT size=2Akvaryum suyunu temiz ve dengeli tutmak için, sudan sadece atık maddeleri almakla kalmayıp doğada görülen biyolojik filtreleme sürecini de yansıtan etkili bir filtreleme sistemine ihtiyaç vardır.BRBu yüzden filtrasyon konusu kuracağımı...

Diskus yumurtasını başlatmak için bazı bilinen yada az bilinen yollar

FONT size=2Bu yazı discusları yumurtlatmayı başlatmak için bildiğim metotları özetlemektedir. Bazı yöntemler çok iyi bilinmekte ve onlarca yıldır kullanılmaktadır. Umarım bu yöntemler sizlerin discuslarına da yararlı olacaktır. /FONT P =Mso...

Satın Almadan Önce

P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifyBUSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: red; FONT-FAMILY: VerdanaTankı hazırlamak: /SPAN/U/B/P P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifySPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FON...

Aydınlatma Ve Bitkiler

FONT size=2Birçok iyi tanınan besleyici tankınızın çok iyi bitkilendirilmesi gerektiğini söyler ama diğerleri bu teoriye katılmaz. Discus doğal, ortamı ölü ağaç kökleri ve kum tabandan oluştuğu için hiç bir şeye ihtiyaç duymaz. Birçok besleyici tan...