Satın Almadan Önce

Tankı hazırlamak:

             Tankınızın suyunun tamamen oturduğun dan emin olun. Bu biyolojik filtre sisteminizin tamamen kurulmuş olması demektir. Eğer discus için yeni tank hazırlıyorsanız, ilk önce içine diğer balıklardan koyup, 4-6 hafta çevrimleyin. Burada bütün detaylarına girmeyeceğiz, fakat yeni balık tankının çevrimlenmesi bunu gerektirmektedir. (iyi su, yararlı bakteri kolonisi ve filtreleme sistemi için) Bu prosedürü atlamamalısınız. Sudaki amonyak seviyesi çevrim sırasında çok sık değişir ve discus bunu tolere edemez yeni tank kurduğunuzda ve nitrobakteri oluştuğunda su bir süre bulanacaktır. (kaç tane balığınız olduğuna ve diğer sebeplere bağlı olarak.) Genellikle bir iki ay içinde tankınız discus için uygun hale gelecektir. Bütün pet dükkanları su test kitlerine sahiptir. Discus için pH ve amonyak test kitine mutlaka ihtiyaç duyacaksınız.

 Discusunuzu yakındaki bir satıcıdan alacaksanız, sabırlı ve dikkatli olun. Renklerinin koyu olamamasına, akvaryumun köşelerine saklanmamasına veya derisi soyulmuş görünüşlü olmamasına dikkat edin. Discusları izlerken satıcıdan onları yemlemesini isteyin. Yeme vahşice saldırıp, saldırmadıklarına dikkat edin. Eğer biraz bekleyebilirseniz birkaç gün sonra gelin ve nasıl olduklarına bakın. Hala sağlıklılarsa onları alabilirsiniz. Discus hakkında bilgili bir satıcı sizi anlayacak ve ödeyeceğiniz fiyatı düşünerek şüpheciliğinize hak verecektir. Satıcının suyunun pH ından emin olun. Eğer sizinkinden çok farklıysa (Örneğin sizin tankınız 6.5 ve satıcınınki 7.5 ise) eve dönün ve suyunuzu ayarlayın. discuslar yüksek pH değerlerine düşük olanlardan daha çabuk uyum sağlarlar. Diğer bir değişle satıcının pH değeri düşük ve sizinki yüksekse, onları alıp eve getirebilir ve yavaşça sularına tank suyu ekleyerek onları alıştırabilirsiniz. Fakat sakın suyu 6.5 pH olan tanka 7.5 pH olan tanktan balık alıp atmayın.

 Discus almadan önce birkaç önemli nokta

             Birçok insanın kötü bir tecrübeden sonra discus beslemeyi bırakmasının sebebi az deneme yapmaları ve sadece bir veya iki balık almalarıdır. Buda discusların çok zor bakıldıkları hakkında efsaneye sebep olmuştur. Çok az sayılarda discus zordur. Bazıları buna katılmayacaktır sadece bir veya iki tane ile başardıklarını söyleyeceklerdir. Birçok hobistin yararı için bu bilgiyi size bırakıyorum. Bu tip kararlar yeni başlayan için çok zordur. Discuslar genelde en az 4-6 lık gruplarda iyidir. Eğer yinede hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, bu konuyu dikkate almadan balıklarınızı edinebilirsiniz. Eminim ki birçok discus besleyicisi bunu önerecektir.

Discus beslemeye yetişkin veya küçük balıklar yerine orta büyüklükte balıkla başlamak iyidir. Yetişkinler farlı ortamlara orta boylardaki balıklardan daha zor uyum sağlarlar. Yavrular eğer nasıl davranacağınızı bilmiyorsanız hastalıklara daha açıktırlar. Bunları aklınızda tutarak, (2’’) grup (4 –6 tane) veya orta boy (3-4’’) 4-5 tane ile başlamak bence en iyisidir.

 Onlar için hazır mısınız?

             Sağduyunuz, edindiğiniz bilgiler ve sabır size karar verirken çok yardımcı olacaktır. Eğer ilgisini kolayca yitiren veya değiştiren, sabırsız, cesareti kırılan, çabucak karar vermek isteyen bir karaktere sahipseniz discus dünyasına girmek istememelisiniz. Düzenli su değişimi, günde 2-3 kere besleme ve sağlık problemleri ile uğraşmak gibi sorumluluklara hazır olmalısınız.

 Yenilere uyum için zaman verin

             Discusunuzu aldığınızda eğer yeni evine kolayca alışamazsa kalbiniz kırılmasın. Hastalanmamalarına rağmen sizden ve tanktakilerden nefret ediyor şeklinde davranmaları 6 hafta kadar sürebiliyor. Bu süre biraz anormaldir, genelde mutlu şekilde davranmaları bir kaç gün alır ama yinede böyle şeyler olabilir. Örneğin, bir seferinde 6 tane 3-4" lik grup aldım ve 6 tane daha balık olan diğer tanka koydum. İki tane 4’’ beyaz ejderhalar köşeye saklandı, yüzgeçlerini kıstı 3 hafta boyunca iyi yemedi ve yüzmedi. En sonunda bir gün normal davranmaya başladılar. Diğer bir grupta ise, 3’’ kırmızı-turkuaz karşı köşede bitkinin arkasına saklandı ve ben hiç beslenmediğini düşündüm. Ne zaman odaya gelsem ve o tankın ortasındaysa, yerine geri kaçıyordu. Altı hafta sonunda normal davranmaya, beslenmek için sıraya girmeye başladı. Son söz olarak.. Eğer balığınız sağlıklı ise onlara alışmaları için bir miktar süre tanıyın. Bu onların garip ama etkileyici karakterleridir.

Discusun Tank Arkadaşları

             İlk önce tankınızın kaç discusu alabileceğini bilmelisiniz. Genel kural her bir küçük-orta discus için 3 veya 4 galon sudur. Yetişkinlerin her biri büyüklüklerine bağlı olarak 7-10 galon isterler. Örneğin 75 galonluk tankta 4 küçük (2’’), 6 orta (3-4’’) ve iki büyük (5-6’’) balığım var. Su temiz duruyor, amonyak ve diğer problemlerim yok. Eğer hesaplarsanız tank şu anda limitlerindedir ve biraz büyüdüklerinde yer değiştirmeleri gerekecektir. Discus tankına başka balık eklendiğinde her inç başına 1 galon su eklenmelidir.

Discus tankınıza diğer türleri atma konusuna dikkatle yaklaşılmalıdır. Discusla yaşayacak balığın uysal olması ve onu etkileyecek parazitleri taşımaması gerekmektedir. Örneğin bazıları ikisinin de cichlid olması sebebiyle discusla melek balığı besleyebileceğinizi söyler fakat okuduğum bir çok kaynak aksini söylemektedir. Çünkü melekler onlara zarar vermeyen "cappilaria" parazitini taşırlar ama bu discuslar için çok kötüdür. Discusla beslenebilecek balıklar sadece birkaç cüce erkek gurami, cory cats, cardinal, serpae veya neon tetra, arlequin ve diğer Rasboralar, ve otocinchlus (kırıcı olmayan alg yiyici)’dir. Otonicichlus büyük olanlarının bazı türleri, kendilerini discusa yapıştırmaya çalışa bilirler Affinus un küçük olduğundan en zararsızı olduğuna inanıyorum. Birçok besleyici Plecostemus’un discusla beslenmeyeceği hakkında fikir birliğindedir. Çünkü Plecos, discusa yapışmak ve yan taraflarını emmek eğilimindedir.

Birkaç discusla başladım ve diğer balıklardan da tankımda bulunmasını istedim. Her türlü öğüdü aldım. Sadece discuslar dan oluşan bir tankın yeni başlayanlar için en iyi öğüt olduğunu gördüm.

Sadece discuslar dan oluşmasını (otocinchlus ve belki bir veya iki cory haricinde) şu sebeplerden dolayı tavsiye ederim. Discuslar parazitik hastalıklara karşı oldukça duyarlıdır ve herhangi bir sebepten streslendiklerin de hastalıklar oluşur. Discusun tank arkadaşları bu stresin nedeni olabilir. Birde discus tankına koyacağınız balıklarda onları etkileyebilecek parazitler olabilir, buda istenmeyen durumlar yaratır. Sonuç olarak uyumlu ve sakin doğalı discusa bakacaksanız, onu yalnız tutmanız daha doğru olacaktır.

Büyük discuslar küçüklerle bakılabilir. Yaşayabileceğiniz tek sorun birinin diğerlerine göre çok bölgeci ve kavgacı olmasıdır. Her şeyden önce onlar da cichlid’ tirler. Beslenme zamanı sırasında ve sonrasında birbirlerini kovalamaları normaldir. Buna rağmen eğer çevredeki herkesi devamlı kovalayan bir veya iki tane discusunuz varsa onları ayırmak zorunda kalabilirsiniz. Kavgacıları bir arada tuttuğum bir tankım var ve burada balıklar birbirleri ile iyi anlaşıyorlar. Beslenme zamanında kendisini beslemekten çok diğerlerini kovalayan bir adet yılan derilim var (snakeskin). Tankta küçük bir balığınız varsa  problemleri olabilir. Köşede durabilir ve düzgün yemez. Her zaman o  küçük olandır. Mümkünse bu durumu küçükleri (2’’ den küçük) bir arada tutarak veya tankı bölerek önleyin. Bu her zaman rastlanan durum değildir. Kendisini büyük sanan, çok küçük bir discusum (şu anda 1.5‘’ boyunda) var ve yaklaşık boyları 6’’ olan balıkların bulunduğu tankın içinde, beslenme zamanında bile iyi davranıyor. Her şeye rağmen çok hoş bir balık. Onu aldığımda yaklaşık 3 hafta bir şey yemedi köşede durdu (birkaç yavrunun bulunduğu bir tankta). Birdenbire, sanki kendisi o yerlerin sahibi gibi yüzmeye başladı. Burada ana fikir ölecek gibi olsalar da onları bırakmamaktır. Birçok farklı durumda inanılmaz bir şekilde kendilerini toplayacaklardır. Bir çoğunun çok güçlü yaşama isteği vardır.

Discusları uzun süre yalnız beslemeyin. Beslenme problemi olanları karantinaya almalısınız. Yinede korkmamalısınız birçok hastalık kısa sürede iyileşir. Uzun süre yalnız bırakılırlarsa mutsuz olurlar. Birbirlerine zarar vermedikleri sürece en az 4 tane bakın.

Filtre sistemi

             Sayfalar boyunca su kimyasını tartışmadan, filtrelemenin temelleri kolayca anlaşılabilir. Akılda tutulması gereken üç tip filtreleme vardır, biyolojik, kimyasal ve mekanik. En önemlisi biyolojiktir. Yenmeyen yiyeceklerden, balık atıklarından ve ölü organizmalardan amonyak oluşur. Piyasada satılan bazı filtre türleri 3 filtreleme fonksiyonunu belli bir aşamaya kadar yaparlar. Filtreleme sisteminiz tankınızın kapasitesine, balık sayısına ve su değişiklerine göre değişir. Örneğin, 29 galonluk tankta 2-3 orta boy discus besleyecekseniz, bu tankta genel amaçlı filtrelerden birisi yeterlidir. Eğer 75 galonluk tankta 10 orta boy discus beslemek isterseniz daha komplike bir sisteme ihtiyaç duyacaksınız. Ben benzer tankta bio-med filtre ve güçlü bir canister filtre kullanmaktayım. Bu filtrelere rağmen suyu sağlıklı ve temiz tutmanın en iyi yolu onu tazelemektir. Aşağıda tek tek filtrelerin ne iş yaptığı anlatılmaktadır.

 Bio-Med Filtre

             Bu, amonyak değişimini yapan bakteri kaplı kumdan, suyun yavaşça geçmesini sağlayan bir filtredir. Piyasada birçok tipi vardır.

 Canister Filter

             Bu filtre haznesinde karbonla beraber sünger bulunan dış filtredir. Filtrenin en önemli özelliği "micron" filtre kartuşu takılarak balıkların havada yüzüyor zannedileceği berraklıkta su elde edilebilmesidir.

Önceki bölümün anlatılmasının amacı discusların çok temiz suya ihtiyaçlarının olmasıdır. Onları protein ağırlıklı yiyeceklerle besleyecek olmanız sebebiyle en iyi filtreleme sistemine ihtiyaç duyacaksınız. Bu tip yiyecekler suyu bulandırmaya meyillidir. Discuslar suyun bulanıklığına aldırmaz, ama atıklar ve yenmemiş yiyeceklerden dolayı artacak amonyak seviyesinden etkilenirler. Filtreleme sisteminiz amonyak seviyesini sıfırda tuttuğu kadar mekanik ve kimyasal olarak da suyu temizlemelidir. Su değiştirme alışkanlığınızın da filtre sisteminizin seçiminde çok etkili olacağını yeniden hatırlatırım.

 Aktif karbon

             Birçok discus besleyicisi karbon kullanımı konusunda problem yaşamamıştır. Eğer düzenli olarak değiştirilmezse sorunlar yaşanabilir. Temel problem içerdiği kimyasalları bazen bırakabilmesidir. Karbon emme sistemiyle çalışır. Eğer eskiyse, doymuş karbon içerdiği kimyasalları suya bırakır ve balıklarda her türlü probleme sebep olur. Karbonların çok farklı tipleri dükkanlarda satılmaktadır. Eğer karbon kullanmak isterseniz kullanmadan önce iyice durulayın ve imalatçının önerileri doğrultusunda sıkça değiştirin.

 Çoklu filtre

             Tankınızda iki tip biyolojik filtreye sahip olmak iyi bir fikirdir. (normalde yıkamaya ve değiştirmeye ihtiyaç duymayan bio-med kum hazneli filtreye sahip olmadığınız sürece) Bunun sebebi kutu filtrelerdeki kartuşu değiştirdiğinizde nitritleyici bakterilerin yeniden oluşması gerekecektir. Bunun oluşması oldukça zaman alacaktır ve bu süre zarfında özellikle tankınız aşırı kalabalıksa amonyak seviyesi tehlikeli şekilde artabilir. Eğer iki filtreniz varsa, filtreleri sırayla değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz. Diğer alternatif ise tankta süngerli filtre bulundurmaktır. Yeni kartuşta bakteri oluşumunu eski kartuştaki bakterileri kullanarak hızlandırabilirsiniz. Eskisinin ipliğimsi malzemesinden büyük bir parça kesin, tank suyu dolu bir kaba koyun ve kabı bir dakika iyice sallayın. Bu suyu filtrenin yeni kartuşuna dökün (giriş kısmından) bu bakterileri yeni kartuşa transfer edecek ve bakteri oluşumunu hızlandıracaktır.

 Turbadan (çürümüş bitki) filtreleme

             Suyu turbadan (çürümüş bitki) filtreleme hakkında çok şey duymuşsunuzdur. Bu pH’ı kibarca düşürür, suyu çay renginde koyulaştırırken (bunu doğal suları aynı renkte olduğu için severler) suya besleyiciler eklerler. Bazı discuscular filtre yerine kadın naylon çorabında akvaryum içine koyarlar. Diğerleri değiştirme suyunu ondan süzerler ve filtre sistemine koymazlar. Bu akvaryum kalitesinde turbadır, bahçede kullanılan değil. Turba yumurtlamayı arttırıcı bir etki yapacaktır. Ayrıca daha doğal discus ortamı sağlayacak siyah su artığı ürünleri kullanabilirsiniz. Bazı insanlar bu ürünleri kullandıktan sonra çay rengini nasıl gidereceklerini araştırmaya başlarlar. Bunun için üzülmeyin, discus bunu sevecektir. Çünkü doğada da benzer renkteki sularda yaşarlar.

 Burgaçlı su

Akılda tutulması gereken diğer bir konuda discusların burgaçlı suyu sevmemeleridir. Eğer filtreniz çok fazla galon suyu devridaim ediyorsa bir tür sönümlendirme sisteminiz olmalıdır. Eğer akıntılı suya bir çözüm bulmazsanız discusunuz tankın akıntılı kısmında çok sık durmayacaktır.Buda balığınızın akvaryumun tüm hacminin kullanamaması demektir.

 Filtreleme için son söz

             Discuslara her zaman temiz su vermek için su değişim çizelgenizle sisteminizin uyumluluğunu ayarlayın. Su değiştirme zamanlaması için pH/SERTLİK bölümüne bakın.

İklimlendirme Ve Karantina

FONT size=2Yeni balık aldığınızda diğer discuslarınızın tankına atmadan önce en az 3-4 hafta karantinada tutun. Bunu discusunuzla beraber bulunduracağınız her balığa yapın. Karantina periyodu size diğer balıklara hastalık bulaştırılmadan tedavi ve ...

Filtrasyon Süreci

FONT size=2Akvaryum suyunu temiz ve dengeli tutmak için, sudan sadece atık maddeleri almakla kalmayıp doğada görülen biyolojik filtreleme sürecini de yansıtan etkili bir filtreleme sistemine ihtiyaç vardır.BRBu yüzden filtrasyon konusu kuracağımı...

Diskus yumurtasını başlatmak için bazı bilinen yada az bilinen yollar

FONT size=2Bu yazı discusları yumurtlatmayı başlatmak için bildiğim metotları özetlemektedir. Bazı yöntemler çok iyi bilinmekte ve onlarca yıldır kullanılmaktadır. Umarım bu yöntemler sizlerin discuslarına da yararlı olacaktır. /FONT P =Mso...

Satın Almadan Önce

P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifyBUSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: red; FONT-FAMILY: VerdanaTankı hazırlamak: /SPAN/U/B/P P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifySPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FON...

Aydınlatma Ve Bitkiler

FONT size=2Birçok iyi tanınan besleyici tankınızın çok iyi bitkilendirilmesi gerektiğini söyler ama diğerleri bu teoriye katılmaz. Discus doğal, ortamı ölü ağaç kökleri ve kum tabandan oluştuğu için hiç bir şeye ihtiyaç duymaz. Birçok besleyici tan...