İklimlendirme Ve Karantina

Yeni balık aldığınızda diğer discuslarınızın tankına atmadan önce en az 3-4 hafta karantinada tutun. Bunu discusunuzla beraber bulunduracağınız her balığa yapın. Karantina periyodu size diğer balıklara hastalık bulaştırılmadan tedavi ve önlem almak için imkan sağlar. Burada ICH gibi basit hastalıklardan bahsetmediğimizi hatırlayın.

Discusu yakındaki bir satıcıdan aldıysanız

Bir miktar tank suyunu torbanın içine düzenli olarak 1 saat boyunca ekleyin Torbayı batık durumda boşaltarak balığı tanka koyun. Asla satıcının suyunu tanka koymayın. Satıcının suyunun pH seviyesine bakın. Discuslar yüksek pH seviyelerine alışabilirler, fakat düşük pH seviyelerinde strese girerler. Eğer satıcının suyunun pH ı yüksekse karantina tankının suyunu önceden ayarlayın.

 Su değişimi

             Filtre sisteminizin kapasitesi hangi aralıklarda su değiştireceğinize bağlıdır. 75 galonluk tankımda belirttiğim filtre sistemine rağmen, ben vakum ile tankın suyunun %30’unu haftada bir kere değiştiririm. Su bulanmıyor ama dipte çok fazla atık birikimi olduğundan değiştirilmesi gerekiyor. Her şey bir yana discuslar ve cichlıdler bir çok sebepten dolayı kirli balıklardır. Suyun günde %50 sini değiştiren bir çok insan tanıyorum. Su önceden hazırlanıp sıcaklığı düzeltilmediği sürece balık için oldukça tehlikeli olabilir. Su değiştirme sıklığı balık yüküne ve filtreleme sisteminize bağlıdır.

Birçok discus tankı için haftada iki kere %25 iyi bir kuraldır. Yinede bu balık sayısına, tankın büyüklüğüne ve filtreleme sistemine bağlıdır.

Su değiştirme discusun genel sağlığı için gereklidir, fakat düzenli değişimi balığın büyümesine engel olmamak için çok gereklidir. Uzmanlar suyun ihmal edilmesi durumunda balığın son olarak 4-5’’ büyüdüğünü söylerler. Sağlıklı discuslar su değişimine ve beslemeye göre 7-8’’ kadar büyürler. Su değiştirmenin önemi hakkında tartışmalar sürmektedir fakat genel fikir birliği discusun sağlığı ve büyümesi için önemli olduğudur.

Suya klor yok ediciler ekleyin ve yeni suyun pH ını ayarlayın. Bunu yaparken dikkatsiz ve aceleci olmayın, çünkü balığı en hızlı ve en kolay stres etmenin yolu pHı hızlı değiştirmektir. Hızlı sıcaklık ve pH değişimi sonucu balıklarına çok kötü hasar veren birçok insan tanıdım.

Su değişimi için en iyi yol ayrı bir konteynır kurmaktır. Akvaryum, su tankı gibi herhangi bir konteynır bu işi görür. Suyu 24 saat tutarak klordan arındırabilirsiniz, pH ı balığı şok etmeden ayarlayabilir ve ayrı ısıtıcıyla tankın ısısına getirebilirsiniz. Yeni konteynırınızla ilk su sakladığınızda dikkatli olun. Bu sistem sayesinden, balığınızın tankın suyuyla uyuşması için ön işlemleri daha rahat yapacaksınız. Hastalıkta veya yapmanız gerektiğinde balığınızı şok etmeden suyun %50 sini değiştirebilirsiniz. Konteynırın bir diğer avantajı da su değişimini hızlıca tamamlamanızı sağlamasıdır.

 Ters Osmos (RO) ve Deiyonize Su (DI)

             Birçok yerde musluk suyu discus için çok serttir. Ayrıca discuslar musluk suyunda bulunan ağır metallere ve kimyasallara karşı çok hassastırlar. RO üniteler bu kimyasalları alıp suyunuzu temizler ve pH ı düşürerek suyu yumuşatırlar. Biraz pahalı gözükebilirler ama uzun vadede karlı yatırımlardır. pH ı düşürmek için harcayacağınız parayı hesap edin ve musluk suyunuzun ne kadar kötü olduğunu düşünün. Deiyonize su sistemleri suyun haricinde her şeyi tutan ve pH ı düşüren reçinelerden suyu filtreler. Gerekli elementler her sistemde suya eklenmelidir. Birçok kişi %50-75 RO (veya DI) suyu kullanmaktadır. Benim %75 RO - %25 musluk suyu karışımımın pH ı 6.5 oluyor. Bazı discus besleyicileri %100 RO veya DI suyu kullandıklarını söylüyorlar. Eğer bunu yaparsanız suya gerekli elementleri eklemelisiniz. Suya müdahale etmeniz musluk suyunuzun durumuna ve pH – KH ına bağlıdır. Ben bunu (%100 RO) yapmıyorum çünkü RO/DI suyumun sertliği sınırda oluyor ve sertleştirmek için kimyasallara ihtiyaç duyuyorum, bunun için sadece %25 musluk suyu ekliyorum.

Genç discuslara yumuşak su sağlamak için zorlanmayın. Yetişkin olana kadar sert suda daha iyi olurlar. Birçok kişi yumuşak suyun, yetişkinlerin üremesi için gerekli olduğu konusunda fikir birliği içindedir. Ayrıca asit yağmurları ve bakterilerden dolayı yağmur suyu kullanımı hakkında da iyi şeyler duymadım. Son söz olarak şunu söyleye bilirim, bir adet sertlik ölçme kiti edinin ve suyunuzun sertliğine bakın 100 ile 180 ppm arası (ortadan biraz serte) yetişkinler için iyi sayılır (RO veya DI kullanmıyorsanız). Benimki 80 ppm civarında ve birçok insan bana kendilerinkinin 200 ppm in üzerinde olduğunu ve bir problem yaşamadıklarını söylediler.

 UV sterilleştiriciler

             Su steril edicilerden birini kullanmayı düşünebilirsiniz. Su, suda bulunan parazit, fungi, bakteri ve virüsleri  öldüren ultraviolet lambanın önünden geçer. Avantajı ortadadır. Eğer balığınız streslenirse sudaki parazitlerden bu sayede etkilenmeyecektir. UV Kullanmak isterseniz wattını şu şekilde hesaplayın. Üniteden bir saatte geçen suyu galon cinsinden bulun ve 25 e bölün. Örneğin 75 galonluk tankta suyunuz lambadan saatte 100 galon olacak şekilde pompalayabilirsiniz, 25 e böldüğünüzde 4 watt kullanacağınızı gösterir. Bu da piyasada bulunan en küçük değerdir. Eğer ciddi bir bakıcıysanız UV yi gelecekte hastalıklara karşı sigorta olarak görebilirsiniz. 4 Wattlık ünite 50$  civarındadır ve tankta onlardan birkaç tane fazla tutmak akıllıca olur. Ancak UV ler hastalıklı balıkları iyileştirmez onların iyileşmesi için ortam hazırlar. Şu şekilde düşünün, steril bir odada bulunsanız ve birisi suratınıza hapşırsa soğuk algınlığı kapabilirsiniz. UV filtreler içinde aynısı geçerlidir. UV lambaları 6 ayda etkilerini yitirirler ve bu süre sonunda değiştirilmelidirler.

Herhangi bir ilaç kullandığınız zaman UV yi kapatın. Karbon kullanarak ve su değişikliği yapılarak ilaçlar sudan atılana kadar da çalıştırmayın. Eğer çalıştırılırsa ilaçlar toksinlere dönüşerek balıklara zarar verebilir. En iyi fikir sudan ilaçları tam olarak attığınızı düşündüğünüz zamandan birkaç gün sonra kullanmaya başlamaktır.

Duyduğuma göre tek dezavantajı şu olabilir. Balık bu tür suya çok alışabilir ve kullanmayı kestiğinizde veya onu UV kullanılmayan başka bir tanka aldığınızda alışık olmadığı için kolaylıkla hastalık kapabilir.

         UV kullanmak benim discus beslememi daha eğlenceli ve az stresli yaptı. Balığı diğer tanka almayı, yenileri eklemeyi, sıcaklık ve pH düşüklerini daha az önemsiyorsunuz. Bir miktar stres birçok soruna yol açmıyor. Bu her kesin UV ye ihtiyacı olduğu anlamına gelmiyor. Ama bakteri, parazit ve virüs problemi yaşıyorsanız bu duruma iyi yönde yardım edecektir ve sizi cesaretlendirecek, hobinizi bırakmamanızı sağlayacaktır.

İklimlendirme Ve Karantina

FONT size=2Yeni balık aldığınızda diğer discuslarınızın tankına atmadan önce en az 3-4 hafta karantinada tutun. Bunu discusunuzla beraber bulunduracağınız her balığa yapın. Karantina periyodu size diğer balıklara hastalık bulaştırılmadan tedavi ve ...

Filtrasyon Süreci

FONT size=2Akvaryum suyunu temiz ve dengeli tutmak için, sudan sadece atık maddeleri almakla kalmayıp doğada görülen biyolojik filtreleme sürecini de yansıtan etkili bir filtreleme sistemine ihtiyaç vardır.BRBu yüzden filtrasyon konusu kuracağımı...

Diskus yumurtasını başlatmak için bazı bilinen yada az bilinen yollar

FONT size=2Bu yazı discusları yumurtlatmayı başlatmak için bildiğim metotları özetlemektedir. Bazı yöntemler çok iyi bilinmekte ve onlarca yıldır kullanılmaktadır. Umarım bu yöntemler sizlerin discuslarına da yararlı olacaktır. /FONT P =Mso...

Satın Almadan Önce

P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifyBUSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: red; FONT-FAMILY: VerdanaTankı hazırlamak: /SPAN/U/B/P P =Msonormal style=TEXT-ALIGN: justifySPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FON...

Aydınlatma Ve Bitkiler

FONT size=2Birçok iyi tanınan besleyici tankınızın çok iyi bitkilendirilmesi gerektiğini söyler ama diğerleri bu teoriye katılmaz. Discus doğal, ortamı ölü ağaç kökleri ve kum tabandan oluştuğu için hiç bir şeye ihtiyaç duymaz. Birçok besleyici tan...